Έρπης Ζωστήρας: Αίτια, Συμπτώματα, Πρόληψη και Θεραπεία

ερπης ζωστηρας

Ο έρπης ζωστήρ, κοινώς γνωστός ως έρπητας ζωστήρας, είναι μια ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ιού της ανεμευλογιάς-ζωστήρα. Αυτός είναι ο ίδιος ιός που ευθύνεται για την ανεμοβλογιά. Η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία του έρπητα ζωστήρα είναι ζωτικής σημασίας καθώς μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Η αναγνώριση των συμπτωμάτων του και η αναζήτηση έγκαιρης ιατρικής παρέμβασης μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα την αντιμετώπισή του.

Συμπτώματα του έρπη ζωστήρα

Ο έρπητας ζωστήρας εκδηλώνεται με μια σειρά συμπτωμάτων που μπορεί να είναι επώδυνα και ενοχλητικά. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Εξάνθημα
  • Πόνος και δυσφορία στην περιοχή του εξανθήματος,
  • Κάψιμο ή μυρμήγκιασμα
  • Κνησμός
  • Ευαισθησία στην αφή
  • Ένα κόκκινο εξάνθημα που αρχίζει λίγες μέρες μετά τον πόνο
  • Φουσκάλες γεμάτες υγρό που σπάνε και ανοίγουν και σχηματίζουν κρούστα

Μερικοί άνθρωποι βιώνουν επίσης:

  • Πυρετό
  • Πονοκέφαλο
  • Ευαισθησία στο φως
  • Κόπωση
ΣύμπτωμαΛεπτομέρειες
Πρωταρχικό σύμπτωμαΠόνος και αίσθημα καψίματος
Περιοχή ΕμφάνισηςΣώμα, μερικές φορές στο πρόσωπο
Διάρκεια 2-4 εβδομάδες

Συνήθως, το εξάνθημα από έρπητα ζωστήρα αναπτύσσεται ως μια λωρίδα από φουσκάλες που τυλίγονται γύρω από την αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του κορμού. Μερικές φορές το εξάνθημα από έρπητα ζωστήρα εμφανίζεται γύρω από το ένα μάτι ή στη μία πλευρά του λαιμού ή του προσώπου.

Ο πόνος είναι συνήθως το πρώτο σύμπτωμα του έρπητα ζωστήρα και σε ένα ποσοστό των περιπτώσεων, υποχωρεί με την επούλωση του εξανθήματος. Για μερικούς ανθρώπους, ο πόνος μπορεί να είναι έντονος, ενώ άλλοι βιώνουν πόνο έρπητα ζωστήρα χωρίς να εμφανίσουν ποτέ το εξάνθημα.

Η διάρκεια των συμπτωμάτων μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο και μπορεί να κυμαίνεται από μερικές ημέρες έως και μερικές εβδομάδες. Συγκεκριμένα, τα συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα μπορεί να διαρκέσουν:

  • Μερικές ημέρες έως μία εβδομάδα για τις φυσαλίδες να στεγνώσουν και να σχηματιστεί κρούστα.
  • Μερικές εβδομάδες για την κρούστα να πέσει και η περιοχή να επουλωθεί.

Η έγκαιρη αντιμετώπιση μέσα σε 72 ώρες από την εμφάνιση του εξανθήματος είναι πολύ σημαντική καθώς περιορίζει τον πόνο, λειτουργεί προληπτικά ως προς τις ενδεχόμενες επιπλοκές και επιταχύνει την επούλωση των βλαβών. Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιικά σκευάσματα και αντιβιοτικά σε περίπτωση επιπλοκών

Η έγκαιρη αναγνώριση αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη θεραπεία και δυνητικά να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών.

Πηγή: Medscape – Herpes Zoster

ερπης ζωστήρας συμπτώματα

Στάδια του έρπη ζωστήρα

Ο έρπης ζωστήρας εμφανίζεται σε διάφορα στάδια, τα οποία μπορούν να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Τα στάδια του έρπητα ζωστήρα είναι τα εξής:

  • Αρχικό στάδιο: Στο αρχικό στάδιο, οι περισσότεροι ασθενείς αισθάνονται έντονο πόνο και κνησμό στην περιοχή όπου θα εμφανιστούν οι φυσαλίδες. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί κόκκινος ερεθισμός και κνησμός στην περιοχή.
  • Στάδιο φυσαλίδων: Στο στάδιο αυτό, εμφανίζονται φουσκάλες γεμάτες υγρό στην περιοχή του πόνου. Οι φουσκάλες μπορεί να είναι μικρές ή μεγάλες και μπορεί να είναι επώδυνες.
  • Στάδιο ξήρανσης: Στο στάδιο αυτό, οι φουσκάλες στεγνώνουν και σχηματίζουν κρούστες. Οι κρούστες μπορεί να προκαλέσουν έντονο κνησμό και ερεθισμό.
  • Στάδιο επούλωσης: Στο στάδιο αυτό, οι κρούστες αρχίζουν να απολεπίζονται και η περιοχή αρχίζει να επουλώνεται. Η διάρκεια αυτού του σταδίου μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έγκαιρη αντιμετώπιση του έρπητα ζωστήρα μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της επούλωσης των βλαβών και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων

Αιτίες που προκαλούν έρπη ζωστήρα

Ο έρπης ζωστήρας προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ιού varicella zoster (VZV), ο οποίος προκαλεί επίσης την ανεμοβλογιά. Ο ιός, για λόγους που δεν είναι ακόμη απολύτως σαφείς, μπορεί να παραμείνει ανενεργός στον οργανισμό και να μπορεί να ενεργοποιηθεί ξανά μετά από πολλά χρόνια, προκαλώντας τον έρπητα ζωστήρα. Ο έρπητας ζωστήρας είναι πιο συχνός σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και σε άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν αυτήν την επανενεργοποίηση περιλαμβάνουν:

  • Γήρανση
  • Άγχος
  • Καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος

Το 95% των ενηλίκων άνω των 50 ετών έχουν περάσει ανεμοβλογιά και έχουν τον ιό που προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα μέσα στον οργανισμό τους και μπορεί να αναπτύξουν τη νόσο. Επιπλέον, η έγκαιρη αντιμετώπιση του έρπητα ζωστήρα είναι σημαντική καθώς περιορίζει τον πόνο, λειτουργεί προληπτικά ως προς τις ενδεχόμενες επιπλοκές και επιταχύνει την επούλωση των βλαβών.

Η ανεμευλογιά-ζωστήρας είναι μέρος μιας ομάδας ιών που ονομάζονται ιοί έρπητα. Αυτή είναι η ίδια ομάδα που περιλαμβάνει τους ιούς που προκαλούν επιχείλιο έρπητα και έρπη των γεννητικών οργάνων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ του έρπητα ζωστήρα και άλλων ιών έρπητα. Για παράδειγμα, οι ιοί που προκαλούν επιχείλιο έρπητα ή έρπητα των γεννητικών οργάνων είναι διαφορετικοί από εκείνους που προκαλούν έρπητα ζωστήρα.

ερπης ζωστηρας μεταδοση

Παράγοντες κινδύνου

Όποιος είχε ποτέ ανεμοβλογιά μπορεί να αναπτύξει έρπητα ζωστήρα. Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης έρπητα ζωστήρα περιλαμβάνουν:

  • Ηλικία. Ο κίνδυνος ανάπτυξης έρπητα ζωστήρα αυξάνεται με την ηλικία. Ο έρπητας ζωστήρας εμφανίζεται συνήθως σε άτομα άνω των 50 ετών. Και τα άτομα άνω των 60 ετών είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν πιο σοβαρές επιπλοκές.
  • Ασθένειες που εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ασθένειες που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, όπως ο HIV/AIDS και ο καρκίνος, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης έρπητα ζωστήρα.
  • Θεραπείες καρκίνου. Η ακτινοβολία ή η χημειοθεραπεία μπορεί να μειώσει την αντίστασή σας σε ασθένειες και μπορεί να προκαλέσει έρπητα ζωστήρα.
  • Ορισμένα φάρμακα. Τα φάρμακα, ειδικά αυτά που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο. Η μακροχρόνια χρήση στεροειδών, όπως η πρεδνιζόνη, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης έρπητα ζωστήρα.

Για όσους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν έρπητα ζωστήρα λόγω ηλικίας ή άλλων παραγόντων, είναι απαραίτητο να υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους. Με την υπηρεσία Γιατρός στο σπίτι, μπορείτε να λάβετε ιατρική φροντίδα στην άνεση του σπιτιού σας.

Μετάδοση του έρπη ζωστήρα

Ο έρπης ζωστήρας μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω της άμεσης επαφής με τις ανοιχτές πληγές του εξανθήματος του έρπητα ζωστήρα. Μόλις μολυνθεί, το άτομο θα αναπτύξει ανεμοβλογιά και όχι έρπητα ζωστήρα. Επιπλέον, ο έρπης ζωστήρας μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής με τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τη φροντίδα των φυσαλίδων.

Είναι σημαντικό να αποφεύγετε την επαφή με τα φυσαλίδες και να λαμβάνετε τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή της επαφής με άτομα που έχουν τη νόσο

Αυτοί που κινδυνεύουν ιδιαίτερα περιλαμβάνουν άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, έγκυες γυναίκες και νεογέννητα.

Έρπης ζωστήρας και επιπλοκές

Οι επιπλοκές από τον έρπητα ζωστήρα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Μεθερπητική νευραλγία. Για μερικούς ανθρώπους, ο πόνος του έρπητα ζωστήρα συνεχίζεται πολύ μετά την απομάκρυνση των φυσαλίδων. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως μεθερπητική νευραλγία. Εμφανίζεται όταν οι κατεστραμμένες νευρικές ίνες στέλνουν μπερδεμένα και υπερβολικά μηνύματα πόνου από το δέρμα σας στον εγκέφαλό σας.
  • Απώλεια όρασης. Ο έρπητας ζωστήρας μέσα ή γύρω από ένα μάτι (οφθαλμικός έρπητας ζωστήρας) μπορεί να προκαλέσει επώδυνες οφθαλμικές λοιμώξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια όρασης.
  • Νευρολογικά προβλήματα. Ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του εγκεφάλου (εγκεφαλίτιδα), παράλυση του προσώπου ή προβλήματα με την ακοή ή την ισορροπία.
  • Δερματικές λοιμώξεις. Εάν οι φουσκάλες του έρπητα ζωστήρα δεν αντιμετωπιστούν σωστά, μπορεί να αναπτυχθούν βακτηριακές λοιμώξεις του δέρματος.

Οι επιπλοκές από τον έρπητα ζωστήρα μπορεί να είναι οδυνηρές και μπορεί να απαιτούν τακτική φροντίδα. Εάν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο αντιμετωπίζετε συμπτώματα της λοίμωξης του έρπητα ζωστήρα, λάβετε υπόψιν ότι προσφέρουμε εξειδικευμένες Υπηρεσίες Νοσηλείας Κατ’ Οίκον. Οι εκπαιδευμένοι νοσηλευτές μας μπορούν να παρέχουν την απαραίτητη φροντίδα και υποστήριξη κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.

θεραπεια του ερπη ζωστηρα

Θεραπεία

Η θεραπεία του έρπητα ζωστήρα στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και την επιτάχυνση της επούλωσης των βλαβών.

Η θεραπεία του έρπητα ζωστήρα περιλαμβάνει τα εξής:

  • Αντιική αγωγή: Η αντιική αγωγή αποτελεί βασική θεραπευτική αντιμετώπιση του έρπητα ζωστήρα και στοχεύει στη μείωση της δυσφορίας και της διάρκειας της νόσου. Η αντιική αγωγή μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση αντιικών φαρμάκων, όπως οξικλοβίρη, βαλακικλοβίρη, φαμκικλοβίρη, ακυκλοβίρη και βαλασικλοβίρη.
  • Αναλγητικά: Τα αναλγητικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση του πόνου που σχετίζεται με τον έρπητα ζωστήρα.
  • Αντισηπτικά: Τα αντισηπτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των επιπλοκών του έρπητα ζωστήρα, όπως η βακτηριακή επιμόλυνση.
  • Θεραπεία της μεθερπητικής νευραλγίας: Η μεθερπητική νευραλγία είναι μια επιπλοκή του έρπητα ζωστήρα που μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιική αγωγή, αναλγητικά και άλλα φάρμακα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έγκαιρη αντιμετώπιση του έρπητα ζωστήρα μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της επούλωσης των βλαβών και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων

Πρόληψη

Η πρόληψη του έρπητα ζωστήρα είναι εφικτή μέσω του εμβολιασμού. Στην Ελλάδα, ο εμβολιασμός έναντι του έρπητα ζωστήρα έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Επιπλέον, η έγκαιρη αντιμετώπιση του έρπητα ζωστήρα είναι σημαντική καθώς περιορίζει τον πόνο, λειτουργεί προληπτικά ως προς τις ενδεχόμενες επιπλοκές και επιταχύνει την επούλωση των βλαβών. Το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα δεν εγγυάται ότι δεν θα κολλήσετε έρπητα ζωστήρα. Αλλά αυτό το εμβόλιο πιθανότατα θα μειώσει την πορεία και τη σοβαρότητα της νόσου. Και πιθανότατα θα μειώσει τον κίνδυνο μεθερπητικής νευραλγίας.

Επιπλέον, οι ακόλουθες συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του έρπητα ζωστήρα:

  • Αποφύγετε την επαφή με άτομα που έχουν ανεμοβλογιά ή έρπητα ζωστήρα
  • Πλύνετε τα χέρια σας συχνά και αποφύγετε την επαφή με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας
  • Αποφύγετε το στρες και την κούραση
  • Φροντίστε να έχετε ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα με υγιεινή διατροφή, άσκηση και αρκετό ύπνο

Μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τις επιλογές εμβολιασμού σας εάν:

  • Είχαν αλλεργική αντίδραση σε οποιοδήποτε συστατικό του εμβολίου κατά του έρπητα ζωστήρα
  • Έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω πάθησης ή φαρμακευτικής αγωγής
  • Έχουν κάνει μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων
  • Είστε έγκυος ή προσπαθείτε να μείνετε έγκυος

Το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα χρησιμοποιείται μόνο ως τρόπος πρόληψης του έρπητα ζωστήρα. Δεν προορίζεται για τη θεραπεία ατόμων που έχουν αυτήν τη στιγμή τη νόσο.

Ποια η διαφορα του έρπη ζωστήρα και του επιχειλιου ερπη;

Ο επιχείλιος έρπης και ο έρπης ζωστήρας είναι δύο διαφορετικές μορφές του ιού του έρπητα, με διαφορετικά συμπτώματα και τρόπους μετάδοσης.

Οι κύριες διαφορές μεταξύ τους είναι οι εξής:

  • Επιχείλιος έρπης: Προκαλείται από τον ιό HSV-1 και εμφανίζεται κυρίως στην περιοχή των χειλέων, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει την περιστοματική περιοχή, τα μάτια και τη μύτη.
  • Έρπης ζωστήρας: Προκαλείται από τον ιό VZV και εμφανίζεται συνήθως σε μια πλευρική περιοχή του σώματος, ακολουθώντας την πορεία ενός νευρικού κλάδου. Οι πιο συνηθισμένες περιοχές είναι ο θώρακας, οι μέση, οι γλουτοί και το πρόσωπο.

Οι δύο αυτές μορφές του έρπητα έχουν διαφορετικούς τρόπους μετάδοσης και μπορούν να επηρεάσουν διαφορετικές περιοχές του σώματος. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αυτές τις διαφορές για να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης και θεραπείας.

Συχνές Ερωτήσεις

Ποια είναι η αιτία του έρπητα ζωστήρα;

Ο έρπης ζωστήρ, γνωστός και ως έρπητας ζωστήρας, προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ιού της ανεμευλογιάς-ζωστήρα (VZV). Αυτός είναι ο ίδιος ιός που προκαλεί την ανεμοβλογιά. Αφού ένα άτομο αναρρώσει από την ανεμοβλογιά, ο ιός παραμένει αδρανής στους νευρικούς ιστούς και μπορεί να επανενεργοποιηθεί χρόνια αργότερα, οδηγώντας στον έρπητα ζωστήρα.

Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα;

Το κύριο σύμπτωμα του έρπητα ζωστήρα είναι ένα επώδυνο εξάνθημα, που συνήθως εμφανίζεται ως μια λωρίδα από φουσκάλες που τυλίγονται γύρω από τη μία πλευρά του κορμού. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, κόπωση και ευαισθησία στο φως. Ο πόνος μπορεί να είναι ήπιος έως σοβαρός και μπορεί να επιμείνει ακόμα και μετά την εκκαθάριση του εξανθήματος.

Μπορεί να μεταδοθεί ο έρπης ζωστήρας;

Ο ίδιος ο έρπης ζωστήρας δεν είναι μεταδοτικός. Ωστόσο, ένα άτομο με ενεργό εξάνθημα έρπη ζωστήρα μπορεί να μεταδώσει τον ιό της ανεμευλογιάς-ζωστήρα σε κάποιον που δεν έχει ποτέ ανεμοβλογιά ή δεν έχει εμβολιαστεί εναντίον της. Μόλις μολυνθεί, το άτομο μπορεί να αναπτύξει ανεμοβλογιά, αλλά όχι άμεσα έρπητα ζωστήρα.

Είναι ο έρπης ζωστήρας μια σοβαρή ασθένεια;

Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο έρπης ζωστήρας δεν είναι απειλητικός για τη ζωή. Ωστόσο, μπορεί να είναι πολύ επώδυνος και μπορεί να προκύψουν επιπλοκές, ειδικά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν μεθερπητική νευραλγία (χρόνιος πόνος στην περιοχή του εξανθήματος) και απώλεια όρασης εάν το εξάνθημα εξαπλωθεί στα μάτια.